Aan de rand van de afgrond

images-2“Aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen”. Dit staat in het Odfjell onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Volgens de OVV zocht Odfjell de grenzen in de contacten met DCMR. In interviews is door Odfjell dit gezegde gebruikt (pag. 103, voetnoot 151). OVV: ‘als gevolg hiervan konden problemen op het gebied van veiligheid blijven bestaan’.  Dat kat en muis spel herken ik vanuit mijn praktijk. Het kost veel tijd en energie van beide partijen en gaat ten koste van het werken aan veiligheid. De wijze van BRZO inspecteren en communiceren over de resultaten ervan werkt dat in de hand. Hoezeer het uit de hand kan lopen, toont het 253 pagina’s dikke rapport. Verplichte kost dus voor het management van BRZO bedrijven en van overheden (download de rapportage hier).

De vicieuze cirkel
De vraag is of dit gedegen onderzoek nu gaat helpen om de bedrijven minder inspectiedruk te geven. Ook na lezen van de aanbevelingen ben ik daar niet van overtuigd. Feit is dat sinds Chemie Pack en het rumoer rond Odfjell, de inspectiedruk voor de bedrijven alleen maar groter is geworden. De veiligheidskundigen hebben het daar erg druk mee en het gaat lang niet altijd over erg relevante veiligheidszaken. Die tijd gaat ten koste van bv. het grondig onderzoeken van incidenten en near misses. Dit laatste is iets waar de OVV terecht veel aandacht voor vraagt. Een aanbeveling aan de raad van Commissarissen van Odfjell: ‘Zorg dat veiligheidsincidenten door het management van Odfjell Rotterdam direct worden gemeld en door u beoordeeld.’ Ik weet dat grondig incidentonderzoek, waarbij gezocht wordt naar onderliggende structurele problemen (Tripod: Latente Fouten), bij veel bedrijven in de knel komt, onder andere door het genoemde probleem. Toch is dit essentieel! We moeten uit die vicieuze cirkel: Meer bureaucratie (intern, extern met de overheid), minder tijd voor veiligheid, meer incidenten en nog meer bureaucratie daardoor.  Het is eigenlijk meer een spiraal omlaag. De hang naar meer en betere KPI’s is ook een valkuil die bureaucratie in de hand kan werken. De OVV ziet KPI’s ook als een belangrijk aspect. Mijn ervaring is dat het een doel op zich kan worden en als je niet oplet dus zijn doel voorbijschiet. Wie gaat dit doorbreken? Kunnen we daar eens wat concreter over worden?

Hoe nu verder?
De cirkel kan alleen maar doorbroken worden door de BRZO bedrijven zelf.  Zorg dat je je zaken op orde hebt vanuit een besef dat veiligheid belangrijk is, ook voor de continuïteit van het bedrijf. Lees het rapport en huiver hoe het mis kan gaan. Als de overheden blijven aandringen op zaken die niet tot de ‘core’ business van veiligheid behoren: durf dan ook een keer tegen te spreken en de rug recht te houden. Want overheden blijven soms vragen. En ‘de overheid moet je te vriend houden’ dus de bedrijven geven altijd weer antwoorden. Zo hou je elkaar aardig af van het echte werk: veiligheid. De rand van de afgrond: bekijk de foto hierboven, het zijn bloemen van niks. De echt mooie bloemen staan een stuk verwijderd van de afgrond!

In een volgend blog zal ik nog ingaan op een aantal andere interessante aspecten naar aanleiding van het Odfjell onderzoek.

Over Chris Pietersen

Na de studie (TU Delft) in dienst bij Shell: process control/ safety. Vervolgens bij TNO werkzaam op het vakgebied risico analyse en veiligheid. Daar gefunctioneerd als internationaal expert. Ter plaatse de rampen in Bhopal en Mexico City onderzocht. In 1993 onderscheiden als TNO Senior Research Fellow. Later lid van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) en senior onderzoeker bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Thans directeur/eigenaar en procesveiligheid consultant bij Safety Solutions Consultants (SSC, een voormalig TNO bedrijf). Boek: 'De twee grootste industriële rampen' (2010). Engelstalige, versie gepubliceerd in India (december 2013).
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s