De Odfjell hype duurt voort

media_xl_1735552De gemeenteraad van Rotterdam vindt dat Odfjell alsnog volledig moet sluiten. Daar moet wel een acuut gevaar aan ten grondslag liggen: werkgelegenheid en de Rijnmond economie worden daarvoor opgeofferd. Wat is eigenlijk aan de hand? De hele Odfjell historie is door de onderzoeksraad uitvoerig in kaart gebracht. Er zijn aanbevelingen aan diverse partijen gedaan, iedereen werkt aan verbeteringen. Ook Odfjell.  De sfeer rond deze affaire is echter zodanig verziekt, dat het minst geringste aanleiding is om het circus opnieuw te starten. Bij andere bedrijven, of zoals nu, zelfs rond Odfjell. Gebrek aan kennis bij de media en politici werkt dit in de hand. Wat is dan nu de ramp die aanstaande is? Financieel is het nu al een probleem voor Odfjell: een dwangsom van € 800.000 is verbeurd verklaart. En weer is een klokkenluider in het spel. Het is een gouden tijd voor klokkenluiders. Intussen is het Odfjell management nu blijkbaar zo ongeloofwaardig geworden dat er niet (voldoende) naar ze geluisterd wordt. Luister naar de managing director Theo Olijve van Odfjell:

‘Het is pertinent onjuist, zoals door een klokkenluider bij DCMR is gemeld, dat OTR tanks in gebruik heeft genomen die het volgens DCMR niet in gebruik had mogen nemen. DCMR is voor inspectie op de terminal geweest en heeft vastgesteld dat de in gebruik zijnde tanks ook daadwerkelijk in gebruik mogen zijn.’

Misschien kan de gemeenteraad dat eerst even uitzoeken? Voor wat betreft de beschuldiging dat er weer een incident niet gemeld is zegt Odfjell:

‘OTR verzwijgt geen lekkages. Bij het verpompen van piperyleen van een schip vorige week is met meetapparatuur een “zwetende” slangverbinding gesignaleerd. Deze is direct vervangen door een vaste verbinding. Dit voorval valt binnen de grenzen van wat volgens het protocol “diffuse emissies” intern kan worden afgehandeld en hoeft dus niet gerapporteerd te worden als CIN-melding’

In de persverklaring herhaalt managing director Theo Olijve dat het bedrijf veilig is: ‘De integriteit van de tanks is gewaarborgd. Door iedereen wordt keihard gewerkt om te breken met het verleden. Odfjell heeft de ambitie om koploper te worden op het gebied van veiligheid.’

Natuurlijk is de geloofwaardigheid van Odfjell gering na alles wat er gebeurd is, ook bij mij. Maar ongenuanceerd gaan roepen dat het bedrijf dicht moet heeft onvoldoende fundament en getuigt van weinig politieke wil om het bedrijf een faire kans te geven. Naar verluidt spreekt burgemeester Abouthaleb binnenkort met Odfjell. Hopelijk laat hij zich vergezellen van nuchtere veiligheidsdeskundigen. Die werken aan veiligheid.

Over Chris Pietersen

Na de studie (TU Delft) in dienst bij Shell: process control/ safety. Vervolgens bij TNO werkzaam op het vakgebied risico analyse en veiligheid. Daar gefunctioneerd als internationaal expert. Ter plaatse de rampen in Bhopal en Mexico City onderzocht. In 1993 onderscheiden als TNO Senior Research Fellow. Later lid van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) en senior onderzoeker bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Thans directeur/eigenaar en procesveiligheid consultant bij Safety Solutions Consultants (SSC, een voormalig TNO bedrijf). Boek: 'De twee grootste industriële rampen' (2010). Engelstalige, versie gepubliceerd in India (december 2013).
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s