Procesveiligheid: HAZOP en risico evaluatie

Veel (BRZO) bedrijven worstelen met de HAZOP studie een de daarin opgenomen risico evaluatie. Dit mede door de kritische vragen daarover van de BRZO inspecteurs. Naar aanleiding van recente advisering van bedrijven daarover zet ik de belangrijkste vereisten op een rij.

Het HAZOP team dient mensen met aantoonbaar voldoende kennis en ervaring van de betreffende installatie te bevatten.
Ik heb ernstige incidenten onderzocht waar dat achteraf niet het geval bleek te zijn geweest! Dus stel vast wie er gekwalificeerd is om in een HAZOP team te participeren.

De tekeningen van de installatie (P&ID’s) dienen volledig en ‘as built’ te zijn.
Als dit niet het geval is voldoet de HAZOP studie per definitie niet aan de eisen. Ik heb zelf als HAZOP voorzitter HAZOP studies onderbroken om eerst de tekeningen te laten updaten.

Bij het uitvoeren van de HAZOP dient er te worden uitgegaan dat de installatie goed ontworpen en onderhouden is.
Als je tijdens een HAZOP dit steeds ter discussie stelt dan treed je voortdurend in herhalingen. Oorzaken als ‘Corrosie’ en ‘ onvoldoende onderhoud’ zijn dan ook geen onderdeel van een HAZOP. Deze worden op een andere wijze beschouwd.

De HAZOP betreft procesveiligheid en geen arbeidsveiligheid.
Typische arbeids incidenten als vallen, snijden etc. blijven buiten beschouwing. Dat geldt ook voor machineveiligheid. Deze dienen op een andere wijze, ander moment aan de orde te komen.

Voor ieder geïdentificeerd Loss Of Containment (LOC) scenario dient het risico te worden geëvalueerd.
De te hanteren methoden zijn:
o   In het geval van een instrumentele beveiliging (bv overvul beveiliging) wordt hiervoor de SIL methodiek gehanteerd.
o   In andere gevallen wordt veelal een risicomatrix gehanteerd.
o   Ook kan overwogen worden om de LOPA methode te hanteren. Hiermee kan meer gekwantificeerd aangetoond worden wanneer het risico voldoende laag is.

Zorg altijd voor een goede onderbouwing van de mate van risico reductie die bereikt kan worden met de betreffende Line Of Defence (LOD). De risicoanalyse methode dient te worden vastgelegd door het bedrijf. Het beste is om één integrale risicomatrix te gebruiken. Dit geeft consistentie met betrekking tot het beoordelen van de risico’s. Dus integreer bv de Risicograaf (vaak toegepast voor SIL) en de bedrijfsrisicomatrix. Dat betekent dat de SIL’s worden opgenomen in de risicomatrix. Zie het voorbeeld hieronder.

RM met SIL

 

Over Chris Pietersen

Na de studie (TU Delft) in dienst bij Shell: process control/ safety. Vervolgens bij TNO werkzaam op het vakgebied risico analyse en veiligheid. Daar gefunctioneerd als internationaal expert. Ter plaatse de rampen in Bhopal en Mexico City onderzocht. In 1993 onderscheiden als TNO Senior Research Fellow. Later lid van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) en senior onderzoeker bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Thans directeur/eigenaar en procesveiligheid consultant bij Safety Solutions Consultants (SSC, een voormalig TNO bedrijf). Boek: 'De twee grootste industriële rampen' (2010). Engelstalige, versie gepubliceerd in India (december 2013).
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Procesveiligheid: HAZOP en risico evaluatie

  1. Pingback: Onderhandelen over veiligheid | Visie op veiligheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s