Butadieen is NIET vergelijkbaar met benzine!Gisteren (6 maart 2015) vond een treinbotsing plaats bij Tilburg. Zie foto. Personen trein botst op een goederentrein, meer specifiek op een ketelwagen. Zichtbaar is dat het gaat om een ketelwagen voor het vervoer van onder druk vloeibaar gemaakt gas. Zo’n gas is LPG, maar in dit geval wordt gesteld dat het gaat om Butadieen. 

In de (sociale) media wordt steeds maar weer gemeld dat er geen gevaar is, butadieen zou vergelijkbaar zijn met benzine! Verbazingwekkend en gevaarlijk als ook de hulpverlenende instanties er zo over denken. Butadieen heeft een kookpunt van – 4,4 C, benzine + 80 C. Ter vergelijking: Het kookpunt van LPG is afhankelijk van de mix (propaan en butaan) en ligt maar iets lager dan die van butadieen (zeg rond – 10 C). 

Tilburg is ontsnapt aan een brandbare en explosieve gaswolk en/ of een BLEVE.

Over Chris Pietersen

Na de studie (TU Delft) in dienst bij Shell: process control/ safety. Vervolgens bij TNO werkzaam op het vakgebied risico analyse en veiligheid. Daar gefunctioneerd als internationaal expert. Ter plaatse de rampen in Bhopal en Mexico City onderzocht. In 1993 onderscheiden als TNO Senior Research Fellow. Later lid van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) en senior onderzoeker bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Thans directeur/eigenaar en procesveiligheid consultant bij Safety Solutions Consultants (SSC, een voormalig TNO bedrijf). Boek: 'De twee grootste industriële rampen' (2010). Engelstalige, versie gepubliceerd in India (december 2013).
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s